dijous, 5 de març del 2009

Sant Oleguer


Estimats companys:

demà, 6 de març de 2009, és Sant Oleguer. 'I què?', em direu. És un dia important, i us explicaré perquè:

Sant Oleguer va ser un senyor del segle XII que va arribar a bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona. A la seva mort (el 6 de març de 1137) se li va començar a retre culte, tot i que no havia estat declarat sant encara. Amb això, les despulles del seu cos incorrupte es van dipositar a la seu de Barcelona. Ja en el segle XV se li va dedicar una de les noves capelles dels peus de l'edifici i se li va fer un sepulcre de marbre, esculpit per Pere Sanglada. A partir d'aquest moment s'institucionalitza el seu culte a la ciutat.

El 1675 és canonitzat oficialment per l'Església Catòlica i a la catedral de Barcelona, que estaven molt esplèndids aquella dècada, decideixen convertir la seva capella -altrament coneguda com a Capella del Santíssim Sagrament o, més tardanament, del Sant Crist de Lepant- en mausoleu del seu sant cos. Així doncs, fan construir un sepulcre barroc monumental, obra de Francesc Grau i Domènec Rovira II (o 'el Jove'), tot aprofitant el jacent gòtic de Sanglada. L'estructura consta d'una urna de vidre al cambrí que permet veure les despulles del sant.

I aquí és on jo volia arribar: aquest cambrí només obre el dia de Sant Oleguer, és a dir el 6 de març de cada any. Us recomano molt la visita, no només per lo macabre de veure una mòmia del XII sinó també per l'espai barroc del cambrí, una cosa espectacular de veritat ('me encanta el barroquismo, esos dorados...!' que diuen).

Jo hi aniré, així que si algú s'hi vol apuntar pot contactar amb el meu mànager. La catedral obre cada dia de 8 a 19:30 i és gratuïta durant tot el dia excepte de les 13:00 a les 17:00.

Ja que ens vam perdre la baixada a la cripta de Santa Eulàlia (15 de febrer, only), no desaprofitem aquesta oportunitat!


Més informació a:



2 comentaris: